2017. március 28., kedd

2018 esélyei - Jobbik

Folytatom a pártok választási esélyeit latolgató cikksorozatomat. A DK és az MSZP után közkívánatra jöjjön a Jobbik.




Bár kevésbé látványosan, mint a Fidesz, de a Jobbik is egyszemélyes párt. Vona nélkül nem létezne. Ha megértjük Vonát, megértjük magát a Jobbikot is, és könnyen meg tudjuk ítélni jövendő esélyeiket. Vona tulajdonképpen leírható egy rövidke szösszenettel: Orbán light. Pont ugyanúgy nem náci, nem liberális, nem valamilyen és nem semilyen, mint példaképe. Egyszerű hatalomtechnikus: ahol tömeget lát, odamegy, és megpróbálja maga mögé állítani. Ilyen sokaságot észlelt a széljobbon korábban, ezért rányomult, sikerrel. Aztán abban a körben elérte a növekedési potenciál határait. Bármily furcsa is, de a magyar egyébként nem genetikailag idegengyűlölő, így aztán nem nőhet akármekkorára egy nácipárt. Vona tehát csapdába került.


Egyetlen célja a hatalom minél nagyobb szeletének megragadása, mindegy milyen ideológia mentén. Ha nincs elég szavazó a széljobbon, akkor szerezni kell középről. Ennek köszönhető folyamatosan érzékelhető finomodása, aminek jelképe lett őzikesimogató képe, ami kellő mértékű közröhejt váltott ki a 2014-es kampány során, ám bejött. De amit a népek elfogadnak egy kis időre, megértve, hogy a kampány az a ki tud ügyesebben hazudni műfaja, hosszabb távon már nem lehet teljesen ellentétes irányokba evezni, mert szétszakad a csónak. Jóideje érzékelhető, hogy a Jobbik növekedése megállt, sőt, az utóbbi időben már az ideológiai feszültségek elkezdték aláásni a szavazóbázist is. Egymással ellentétes tézisek egyidejű képviseletét nevezzük pávatáncnak, ebben Vona jó, különben annyi szavazója sem lenne, amennyi. Vona baja Orbán léte. Viktor ugyanis a pávatánc igazi művésze, és ez le is korlátozza a Jobbik lehetőségeit.


A turbómélymagyarkodásban is jobb Orbán. A migránsozás kapcsán kellő mennyiségű üzenetet tud küldeni a széljobbereknek, hogy Őt támogassák, ekként elszívja Vona táborának egy részét. Ha a Jobbikra leselkedő legfőbb veszélyeket akarjuk megfogalmazni, akkor három ilyet tudunk beazonosítani. Egyrészt az aktivistabázisuk a pávatánc miatt elkezdett szűkülni. Korábban, míg nettó széljobberek voltak, el tudták lepni a falusi kocsmákat, ezáltal magukat a falukat is. Kisebbségi komplexusban szenvedő mélymagyar falusi kocsmárosok hálózata a Jobbik, és a közép felé való nyitást, az őzikesimogatást már nem tudják követni. Márpedig egy "kulturálisan" összerakott párt annak gerjesztőközege nélkül gyengülni kezd. Ha nem lehet piásan trianonozni, búsulamagyart játszani, eltűnik a csoportok kötőereje.


A másik ilyen veszély: a Momentum megjelenése. A Jobbik utánpótlási bázisa az egyetemek Hallgatói Önkormányzataiban található. Részben hasonlóan a vidéki kocsmaközösségekhez, az egyetemi bulizás tudatos szervezetfejlesztési stratégia a Jobbiknál. A fiatalok között épp ezért lett népszerűbb minden más pártnál. A szintén komoly Hallgatói Önkormányzatos múlttal rendelkező Momentum a városi szervezeteinek felállításával ebbe a kulturális monopóliumba belekavar. Eddig egy ifjoncnak menő volt Jobbikozni, bár egyre kevésbé, mostantól inkább lesz menő Momentumozni. Tán viccnek hangzik, de valójában nem az: az egyetemi közösségek tényleg így szervülnek össze.


A harmadik veszély a lendületvesztés. Szoktam volt a politikát cápaúszáshoz hasonlítani. Tudnivaló, hogy a cápák nem rendelkeznek kopoltyúfedéllel, ezért aztán nem tudják mivel kavargatni a vizet, hogy oxigént juttassanak a kopoltyúikhoz. Úszniuk kell, szünet nélkül, vagy megfulladnak. Egy magát Orbánváltó erőként meghatározó pártnak folyamatosan növekednie kell, vagy támogatói elfáradnak az örökös sikertelenségben. Egyszerűen túl hosszú ideje mondják már, hogy Ők lesznek Orbán leváltói, de a valóságban ehhez még látótávolságban sincsenek. Jóideje stagnál a támogatottságuk, az utóbbi időben pedig már csökkenni kezdett. Új szavazókat aligha fognak nyerni, a régiek is elkezdtek lemorzsolódni. Mindezen hatások együttesen a Jobbikot rétegpárttá teszik, nem tartom valószínűnek, hogy akárcsak az MSZP-t megelőzzék, nemhogy a Fideszt. Be kell majd érniük a harmadik hellyel, nagyjából 10 százalékos eredménnyel. Röviden:

Ennyi.

2 megjegyzés:

  1. A 10% is szégyen. Olyan indulatokat és érzéseket kavartak fel, amiknek rég el kellene tűnniük. A cigányozás, zsidózás nem szalon vagy burkolt, hanem fenyegető és nyilt változatát, amiért azért régebben elvihették a kocsmából a seggrészeg "mélymagyar-trianozó-nemzetiszocikat". Ráadásul háttérnek ott a betyársereg, amit az oroszok kiképzéssel is támogatnak. A jobbik pártkasszját nem Soros, hanem Putyin tömi, különben nem léteznének. Igy is "csak" 10%, de sajnos ennél több a söpredék.

    VálaszTörlés
  2. Ügyes.Valóban ilyen a Zsobbik .A Zazrivecz is.Persze azért téged mint voltszadeszos "kozmopolitàt" megmogyoróznànak..
    :)

    VálaszTörlés