2015. szeptember 23., szerda

Négy kérdés a Parlamenti Ellenzékhez

A Nép döntő részének elege van a mellébeszélésből és a látszatcselekvésekből. Igazi kérdésekre akar igaz válaszokat, vagy apátiában marad, hagyva Orbánéknak, hogy azt csináljanak, amit csak jólesik. És azt már megtapasztaltuk, hogy Nekik az elnyomás és a szabadrablás esik a legjobban.




Riasztó adatokat közölt az Ipsos szeptemberi közvéleménykutatása: újra erősödik a Fidesz, a Jobbik is tovább menetel fölfelé, a parlamenti ellenzék meg épp ugyanott van, ahol volt: a semmi közepén, teljesen esélytelenül arra, hogy akárcsak megszorítsa a Diktátor Pártját. Lehet persze ilyenkor a közvéleménykutatót szidni, de egyrészt az Ipsos a legkevésbé elfogultak egyike, másrészt meg nem árt némi memória: az elmúlt év három egymást követő választásán nem a kutatók buktak meg, hanem azok, akik nem hittek az adatoknak. Tudom persze, hogy a parlamenti ellenzék pártjainak tagsága szereti a tényeket semmibe venni, helyette hinni erősen, bár azt is látom, hogy maradtak azért értelmes és a valóságot megérteni akaró emberek is a soraikban. 14 hónapja utcán létezve pedig van némi képem, hogy miért is nem hajlandó a Nép az Ország valaha volt legpocsékabb kormányzását és annak elkövetőit azzal büntetni, hogy hivatalos ellenzékéhez pártol: pont ugyanolyan hiteltelennek érzi Azokat, mint Emezeket. Huhhh, már jön is felháborodás, csakhát berakom ide az Ipsos grafikonját, lehet a világra, meg a Népre, meg rájuk, meg rám, meg mindenkire haragudni, attól még a siralmas tények nem fognak változni. Pedig épp változhatnának.


Nem olyan nagy dolog, ami ehhez kéne. Összvissz pár alapkérdésre kéne őszinte választ adni. És én most ezt a pár alapkérdést szép sorban föl is teszem, aztán lássunk két dolgot: először is azt, hogy egyáltalán a címzettek közvetlenül vagy közvetve válaszra méltatnak-e. Előfordult már ilyesmi, legyünk kicsit naivak, hátha most is megtörténik. De ennél fontosabb dolog, hogy ezeket a kérdéseket a parlamenti ellenzék pártjainak aktivistái megértsék, és föltegyék saját vezérürüiknek. Ha ugyanis elégséges számban elég eltökéltek, akkor nem tehetik meg a pártgórék, hogy kitérjenek a szembesítés elől, egy régi és aktív tagnak nehezebb kamuválaszt adni, mint egy tévériporternek. Nos, lássuk akkor azokat a kérdéseket, számszerint négyet.

1. Diktatúra-e az Orbán Rendszer?

2. Lesznek-e 2018-ban parlamenti választások?

3. Támogatjátok-e olyan független vizsgálóbizottság fölállítását, amely az elmúlt 25 év összes politikai korrupciós ügyét korlátozás nélkül föltárhatja?

4. Támogatjátok-e az országgyűlési képviselők visszahívhatóságának bevezetését és a mentelmi jog megszüntetését?


Nem sok, csak négy, persze abból a műfajból, amit jelen politikusaink a legjobban utálnak: eldöntendő kérdések, lehet rá igennel és nemmel válaszolni. Meg persze kitérni is kamuzással, mint általában szokták a riporteri kérdésekre, csakhát ennek következményeit meg épp a közvéleménykutatások mutatják. Jómagam könnyen tudnék mind a négyre válaszolni, meg is tettem blogban, tüntetéseken, csakhát itt most nem ez a lényeges. A lényeg az, hogy fölfogják-e most, vagy egyszer a parlamenti ellenzék pártjai, hogy e kérdések őszinte megválaszolása mennyit javítana a megítélésükön. Pláne, ha olyan választ adnának, amelyet a Nép is elvár, még az is lehet, hogy elkezdene a sokmilliós csendes, és politikailag bizonytalan tömeg aktivizálódni. Mindaddig ugyanis aligha várható, hogy a morajló Tömeg megmozdul, amíg nem lát minőségi különbséget a parlamenten belüli politikai erők között. Amíg azt érzékelik, hogy együtt hazudnak, mutyiznak, söprik a szőnyeg alá a kiderülő kellemetlenségeket, addig nem a parlament falain belül látnak politikai törésvonalat, hanem az Utca és a Parlament között.


El kéne azon gondolkodni, hogy miért tud egy civil csapat, a Migration Aid tízezres tömeget utcára vinni, aligmédiával, gyakorlatice csak a fészbukon terjesztve a meghívót. Azon is, hogy az amúgy nem túl acélos ágazati szerveződések, vagy épp a nem parlamenti képviselő Juhász Péter is miért tudnak érzékelhető Tömeget mozdítani. Majd ezek után azon, hogy a parlamenti pártok meg miért nem. Akiknek elvileg többszázezer szavazója van, de abból csak ugyanazt a néhány százat tudja kivinni - leginkább az ország teljes területéről megutaztatva a párttagokat - ott nem a Népben van a hiba, hanem a hitelességben. Szóval itt van ez a négy kérdés.

Tessenek rajtuk kicsit elgondolkozni.


12 megjegyzés:

  1. Ez így elég kerek történet.Nekem van 1 másik javaslatom:amelyik parlamentben ülő nő és férfi (szándékosan nem képviselőt írtam,mert kevés köztük aki valóban az) úgy gondolja,hogy ez a rendszer tarthatatlan.Álljon fel és adja vissza a mandátumát és mondjon le az ezzel kereshető kényelmes jövedelemről.Persze aki a jó megélhetés miatt ül ott az más kategória.Mivel az elmúlt 5 évben minden úgy történt ahogy OV és társai akarták ezért gondolom,hogy azzal lehetne igazolni a hatalom önkény szerű működését,ha minden jó érzésű,igazi képviselő egyszerre vissza adná a megbízatását mert teljesíthetetlen az általuk vállalt feladat.Ellenkező esetben pedig mind részese a most történő őrült lépéseknek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol Látsz jó érzésű képviselőt? Megélhetési politikus mind! :( Ezeket csak erőszakkal lehet eltávolítani a parlamentből! Maguktól nem fognak lemondani! :( Most emelték a fizetéseket is! Hülyék lennének lemondani! :( Rohadjon rájuk a műanyaglakat!

      Törlés
    2. Nem az a képviselő akire úgy gondolja az egyén hogy az hanem akit a választáson megválasztanak és ez független attól, hogy ez tetszik-e nekünk vagy nem. Ez a mandátum visszaadási ötleted egy zsákutca!
      Ha így gondolkodott volna a Fidesz 2006-ban akkor soha nem tudták volna leváltani a demokratákat. Az ellenzéki politikának igenis van helye a parlamentben. Ellenzéki politikustól nem azt várja el a szavazó, hogy teljesítse amit ígért! A parlamenti munka biztosít egy sor PR lehetőséget, média megjelenést amit jól használva lehet befolyásolni a szavazókat.
      Parlamenten kívülről ez nem megy.

      Törlés
    3. Zoltán! Te hogy érted ezt az erőszakot??

      Törlés
    4. Szerintem békésen nem fog menni orbánék elzavarása! Megint erősödött a fidesz! :( A pálya nekik lejt a választásokon! :(

      Törlés
  2. Íme egy újabb négyigenes szavazás.Csak éppen az érdeklődés kisebb, pedig a tét ugyan akkora, ha nem nagyobb.

    VálaszTörlés
  3. Gábor te nagyon optimistán látod a helyzetet! Szerintem ennek a négy kérdésnek a megválaszolása semmit nem mozdít előre!
    Talán még az elsőre lehet mondani egy határozott igent de a többi az olyan hogy ki hogy érzi.
    1.- Igen
    2.- Ki tudja lehet hogy lesz, lehet hogy hamarabb, de ha a főurak úgy gondolják akkor elmearad.
    3.- Ez irdatlan munka, én nem hiszek benne hogy erre egy független bizottság képes. A korrupció az nem termel számlákat! 25 év alatt hány beszerzés történt? Az irattömeg lapjára fektetve is elérne a holdig...
    4.- A mentelmi jog most se védi meg a köztörvényes bűncselmények elkövetőjét. A kézivezérelt ügyészség viszont akkor is megvédené a hű katonákat ha nem lenne mentelmi jog.
    A visszahívhatóságnak talán annyi értelme lenne, hogy ha hirtelen megváltozik a politikai támogatottság térképe, akkor ezzel ki lehetne kényszerítni egy új választást. Ha lett volna ilyen akkor már 2006 őszén átvette volna a hatalmat a Fidesz.

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom miért nem jelenik meg az oldalon egy válaszom sem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A háttérben sincsenek, ellenőriztem, nem tudom mi a gond.

      Törlés
  5. az mszp, látva, hogy a magyarok habzó, gyűlölködése szavazatot hoz, gyorsan tartózkodott is a szavazástól, a nem létező 2018-s választásokra sütögetve a pecsenyét új szavazatokért:) ezeknek a hülyéknek még nem mondta senki, hogy tisztességes szavazás nem lesz, ha lesz egyáltalán, valamint annyira lejárt ócska szavatosságú emberek, hogy a kutya sem szavaz rájuk. de ücsörögnek azé a bábszínházban, soha jobb dolguk nem volt, mint orbáncnak bábbohócai legyenek:)

    VálaszTörlés
  6. Gábor!
    Az 1. kérdésed után (amire IGEN a válasz) 3 másik kérdést tennék fel - és mindjárt meg is válaszolnám - és abból MINDENKI megértheti, hogy a "nép" miért NEM TÁMOGATJA a diktatúra "udvari"(díszlet) ellenzékét....

    2. Részt vettek-e a magukat "demokratikus ellenzék"-nek nevezők a diktatúra létrehozásában?
    IGEN!!!!

    3. Vallják-e még ezek a pártok a liberális és szocialista ALAPELVET, a népszuverenitás elvét?
    NEM!!!!!!!!!!!

    4. Fel akarják-e számolni ezek a pártok a diktatúra RENDSZERÉT?
    NEM!!!!!!!!
    (Mert nem rendszer-váltást, csak kormányváltást akarnak a diktatúra rendszerén belül, csak a diktátor pozíciójába akarnak kerülni).

    EZÉRT nem hisz a nép az "ellenzéki" pártoknak.
    És ezért nem értem, hogy mitől van még egyáltalán ennyi támogatójuk is?
    Végleg és teljesen lejáratták magukat, nem várható tőlük a diktatúra rendszerének felszámolása.

    A nép csak olyanokat fog támogatni, akik hitelesek, és akik a diktatúra rendszerének leváltására tudnak mondani végrehajtható forgatókönyvet, és hihetően fel tudják vázolni, hogy milyen javaslatuk van egy minden eddigitől jobb, új társadalom felépítésére a diktatúra után...
    Szerintem...

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gábor!
    Amit írsz, az igaz, de az elmúlt több, mint egy év tapasztalata alapján falra hányt borsó. Véleményem szerint azok, akik olvassák a blogodat, ezt már unalomig únják. Ezt a témát már n+1-szer leírtad, ugyanennyiszer fordultál az "ellenzékhez", ugyanennyiszer nem érkezett semmi válasz. Megkérdezem: mire számítasz? Azt ugye Te sem gondolod, hogy n+1 kísérlet után az n+2-dikre megváltozik a hozzáállás?
    Minket, akik követik a blogodat, nem kell meggyőznöd, hiszen ha nem értenénk veled egyet, nem figyelnénk arra, amit írsz. Akik nem értenek veled egyet, azokat így nem fogod meggyőzni, mert itt a mennyiségi változás soha nem fog átmenni minőségi változásba.
    Mindezek alapján azt javasolnám, térj át annak boncolgatására, hogyan lehetne gyakorlati lépéseket tenni a csúti görcs eltávolítására. Amit a NAP csinál, az sajnos messze nem elég! Tudom, hogy kibicnek könnyü, de valakinek végre konkrét és hatékony lépésekkel kéne előállni.

    VálaszTörlés