2014. október 29., szerda

Tegnap rádszámoltak, Viktor!

Mikor a Nép spontán megérkezik a Kossuth térre, ott valami új kezdődik, és valami régi, avitt pedig végetér. És tegnap épp ez történt: a Nettünti vége után legalább 5 ezer tüntető úgy gondolta, hogy ideje meglátogatni a Parlamentet.




Az Ország Gyűlése Mozgalom már három hónapja foglalja Orbánellenes tüntetésekre a Kossuth tér központi részét, a Parlament Főkapuja előtt közvetlenül, épp azzal a céllal, hogy ott bármikor biztonságos és jogszerű módon lehessen demonstrálni. A Hatalom ugyanis ott fészkel, a netadós törvényt is ott nyújtották be, és ha a Narancsok maradnak öngyilkos stratégiájuknál, akkor ott is fogják elfogadni. A kívül világos és gyönyörű épület belül rettenetesen sötét, nem is kell éppen a Felcsúti Banditának benn tartózkodnia, hogy romlott szelleme az egész Házat átjárja. Magáról a Nettüntiről most csak azért nem írok mélyebben, mert úgy ahogy van, király volt, többen, és sokkal többen voltunk, mint vasárnap, rácáfolva a Fidesz várakozásaira. Ráadásul ha hétközben, és egyszerre több vidéki nagyvárosban is egyidőben kerül megrendezésre egy tiltakozás, akkor elvileg kevesebben kéne lennünk, hisz a vidékiek nem utaznak föl, és akik épp dolgoznak, azok sem tudnak eljönni. De mégis sokkal többen voltunk, így aztán egyszerű tény: arányaiban még hatalmasabb az ellenállás terjedése, mint a puszta számokból látszana. És hogy mennyire, azt épp a tegnap későeste mutatta meg: a Nettünti szervezői lezárták a demonstrációt Budán, a Lánchíd Hídfőjénél, de 5000 ember önmagától odatalált a Kossuth térre. Mi pedig vártuk Őket, meg persze a Parlament és az Ország Gyűlése Mozgalom sátrai közé fölállva 400 rohamrendőr is, hátha valami erőszak lesz, de végül semmi ilyesmi nem történt.


Mikor hallottuk a térről a közeledő tömeg hangjait, beélesítettük a szombati Demokrata Seregszemléinken használt hangosításunkat, és vártunk. És jöttek, vagy félórán keresztül érkeztek a legkitartóbb tüntetők, hisz azért lássuk be: jó kis séta volt már addigra a lábukban, de Ők mégis fontosnak érezték, hogy a Parlamenthez megérkezzenek. Én meg köszöntöttem Őket, aztán arra jutottam, hogy a legegyszerűbb dolog úgy megtudni, hogy mit akar a Nép, ha hagyjuk, hogy azt önmaguktól elmondják. Így aztán némi bevezető után a következő nagyjából kétórányi demonstráció arról szólt, amiről az ottlévők akarták. Legalább 40 tüntető kapott szót, hogy ne csak hallgassa mások beszédeit, hanem a saját gondolatait is megossza a társaival. Ésha a Népnek végre megadjuk a lehetőséget, hogy szólhasson, akkor beszélni is fog, és igencsak örömteli, hogy végre él azzal a kevés jogunkkal, ami a szólásszabadságból még megmaradt. Voltak persze a tüntetés békés jellegét megváltoztatni igyekvő spontán szónokok is, de ilyenkor azért mindig újra elmondtam, visszavéve a mikrofont: békés tüntetést tartunk. Ebből aztán végül az egész tömeg által átvett, skandált jelszó lett, amit mindannyiszor elmondtunk, ahányszor egy szónok kicsit túlzásba vitte a vehemenciát. De ott is, és otthon is mindenki megnyugodhat: a tömeg döntő része érti és támogatja, hogy törvényesen, tisztán kell ezt az egész folyamatot végigvinni, így aztán persze a beszédek döntő többsége is ilyen irányban hangzott el.


40 spontán felszólalásból persze lehet kiragadni egy-egy kevésbé jól sikeredettet, a Fideszsajtó módszere épp ez, amihez mint látom, most épp az Index is fölsorakozott - tán leszóltak a Narancstulajok, hogy ácsi, nem reklámozzuk a Népet -, lelkük rajta. Csakhát mint tudjuk egyszerre nem lehet adózni a szűzesség és a romantikus testiség kívánalmainak: ha megadjuk a szót végre a Népnek, akkor meg is kell tudnunk hallgatni Őket, és Mindannyiukat, akik csak szólni akarnak, mert a demokratáknál a szólásszabadság ilyen, és mi demokraták vagyunk. Szóval úgy volt jó, ahogy volt, hatalmas hangulat volt a Kossuth téren, bemutattunk 5 ezren Orbánnak, ahogy szoktunk, és sikerült a tüntetés békés jellegét akkor is megőriznünk, amikor egy százfős mag kicsit nekiindult volna épp egy Parlamenti sétának. Nem volt dobálás, semmi ilyesmi, úgyhogy a Lendvai utcai sztorihoz képest most a Narancssajtónak, és a csendben az elvileg demokraták közül mégiscsak a Fidesz érdekei szerint működő pár bértollnoknak marha nehéz dolga van, hogy befeketítse azt, ami egyébként nemes és felemelő volt. Próbálkoznak persze, de az az 5000 ember, aki ott volt, pontosan tudja mi történt, nem véletlenül maradtak oly sokan oly sokáig, és nem úgy tűnt, mintha utoljára jártak volna a Kossuth téren, hanem inkább úgy, mintha azt épp fölfedeznék maguknak, mint a legjobb tüntetési helyszínt.


És ami az igazán lényeges, és ami miatt azt állítom, hogy tegnap rászámoltak Orbánra, és ebből már nehezen fog fölállni az ennyi: 3 nap alatt a netadó kérdéséből Orbán Takarodj! és Fideszmaffia! lett. Nem én mondom, hanem 40 tüntető spontán felszólalásaival maga Nép mondja ezt, és 5000 emberen látszott, hogy ezekre a jelszavakra rezonálnak a leginkább. Orbán szokásos konok önfejűsége most önpusztítóvá válik éppen: egy teljes generáció értette meg, hogy a netadó az nem gazdasági és szakmai kérdés, hanem ennek a mostani Hatalomnak az igazi arca. Azé a Hatalomé, amelyik szét akarja vágni az emberek között lévő kapcsolatokat, föl akarja számolni a közösségeket, hogy az elmagányosodott embert végül szabad prédaként félemlíthesse meg, ahogy azt a Diktatúrák szokták. Az ember társas lény: egyénként gyenge, csoportban, működő közösségekben pedig a legerősebb valami, ami csak létezhet. És a média lenyúlásával és Narancsszócsővé változtatásával, a Fidesztől független gazdasági és társadalmi szereplők kíméletlen kiirtásával a társadalmunk közösségi szellemét, belső információáramlását gyilkolták eddig is. És a netadó lenne az utolsó lépcső a társadalmi háló szétvagdosásához. Csak ez most nem jött be, Felcsúti Fijjug. Úgytűnik, elhitettétek magatokkal, hogy a Nép, és azon belül is a legmozgékonyabb társadalmi csoport: az Ifjúság már elhülyült. Nem, Tesókáim, még épp időben átlátta, hogy mi a valódi célotok, és nagyjából perceitek vannak visszavonni a netadót, vagy azzal együtt mentek a süllyesztőbe. Ahová egyébként is valók vagytok.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!



12 megjegyzés:

  1. Néhány gondolat a tegnapról

    Valamiért, a szervezők kerülik a Kossuth teret, valamint kerülik a kormány és Orbán ellenes rigmusokat. A hangosbemondó kínosan csak a "nem lesz nettadó!" harsogja, közben meg, a tömeg, skandálta az "Orbán takarodj" "Mocskos Fidesz" és hasonlókat.
    Érthetetlen, ennyi ember összejön, és egy rakás kő elé viszik, az embereket, ráadásul oda ahol el sem fér a tömeg. Nem viszik a Kossuth térre, ahol legalább elfértek volna és ráadásul várták is Őket.

    Az eseményekről való tudósítás legalább annyira csapni való volt, mint a tüntetés menetterve.
    A magyar újságírás, a magyar elektronikus média eladta a lelkét nem most már régen, fél az igazi váltózástól és fél a változást akaróktól. Félnek bemenni a tüntetők közé, mert tudják, hogy nem tiszta a lelkiismeretük. Az ATV is csak ott volt a Kossuth téren, NEM TUDÓSÍTOTT SEMMIRŐL!
    Jelenleg Magyarországon az ellenzéki újságírást az RTL képviseli, de az is CSAK SZEMÉLYES MEGTÁMADTATÁSA OKÁN.
    Az egész magyar újságírásra szégyene, hogy eltűrte a közmédia kormányszócsövévé alakítását, hogy immáron több mint 600 napja tüntetők, Nagy Navarro Balázs magányosan áll ellent, és követeli a tisztességes közmédiát, a magyar közvélemény hiteles tájékoztatását.
    ÉS egyáltalán, HOL VANNAK A SZAKSZERVEZETEK?!
    Mint általában mindig, a kormány össze-vissza hazudozik, ellenzéki részvételt keres a 200 ezres tiltakozás mögött. Magyarországon NINCS ELLENZÉK, mert ha lenne, ez a rezsim már rég nem lenne hatalmon! Igen, azt a részét véletlenül jól látja a kormány, ez már nem csak az internetadóról szól, ez egy kormány ellenes tüntetés volt! Az ellenzéki pártok nélkül, a nép tüntetése!
    Láthatóan a nép magára maradt, csak latensen van sajtónyilvánossága, pártja, szakszervezete, kormánya, parlamentje és sajnos országa is!


    Itt az ideje, hogy elkezdjük felépíteni a MI Magyarországunkat!

    Azért voltak olyanok is, nem is kevesen, aki tudták, hogy hol kell befejezni a tüntetést, a képet tegnap este készítette a házigazda, az Ország Gyűlése Mozgalom!

    VálaszTörlés
  2. Viktor túl sokat várt. Most már akár visszavonja a netadót, akár nem... ebből már jól nem jön ki.
    A további újabb adókra is rezdülni fog a nép lelke és talán oszlik a narancsköd majd sokak elöl...

    VálaszTörlés
  3. Mindnyájan vártuk az ATV késő esti híradóját, mert beígérték, hogy közvetíteni fognak a térről, oda megy néhány munkatársuk. Mit tettek? Megismételték az előző híradót. Fridi műsora sem maradt el, ahogy mondták, a közvetítés miatt. / Rendszeresen nézem, hiszen nagyon színvonalas, de most mindnyájan a Kossuth téri eseményekre lettünk volna kíváncsiak! / Valószínű, hogy megkapták az ukázt a tulajdonostól, mettől-meddig mehetnek el. A tömeg egy része megtalálta a teret. Várható volt. A szervezők eddig tudatosan kerülték el, tán félve az indulatok elszabadulásától. Most viszont meggyőződhettek róla, hogy fegyelmezettek a tüntetők. Lehet, (reméljük), a végállomás eztán már ott lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért megdöbbentem, amikor az "élő" közvetítésből. lejött, hogy ugyan azt a szöveget hallom a tudósítótól, mint amit párórával előbb. Felháborított, hogy már ők is totál hülyére veszik a nézőket, nem gondolva arra, hogy valakik, rajtuk keresztül szeretnék követni az eseményeket: :(

      Törlés
  4. Ez a tüntetés bebizonyította, hogy többé nincs szükség a "békamenetre". Ez az óriási tömeg maga volt a BÉKEMENET.
    Jogos követeléseket fogalmaztak meg és mindent komolyan gondoltak.
    Ezért nem kaptak sem napidíjat sem pedig "pirospontot"!
    Jó volt látni, hogy a tömegben babakocsiban pici gyerekek is voltak ergo mindenki tudta, hogy itt nem kell számítani kockakövek dobálására, kukák felgyújtására, rendőrökre támadő csürhére.
    Az egész - bár egy része spontán vonulás volt - rendzavarás nélkül zajlott.
    EZ EGY MAGYAR EMBEREKBŐL SZERVEZETT BÉKEMENET VOLT! Gratulálok a szervezőknek és az önmagát fegyelmezni tudó tömegnek.
    Ma már látszik, hogy ezt a "maffia"-kormányt a nyugodt erő is simán meg tudja majd buktatni. Lassan ha elfogy mögüle mindenki, akkor olyan gyenge lesz, mint az őszi harmat. A kormány körül kialakuló külfüldi botrányok sem segítik a regnáló hatalom fennmaradását. Szívesen beszélnek a 2/3-ukról, de azt elhallgatják, hogy milyen törvényi feltételek között jutottak hozzá. Aztán a "csalásokról" még nem is beszéltem. amit a számítógépes rendszerekbe való külső beavatkozással el lehet követni.

    Fiatal Barátaim! Csak a kitartásotok ne lankadjon és meglátjátok az eredmény sem marad el..

    VálaszTörlés
  5. Köszi a cikket Gábor:)
    Sajnos a tüntetés után már nem tudtuk követni az eseményeket. Én a nullkert közvetítését néztem, még akkor is, ha nem olyan profi volt, mint esetleg az ATV közvetített, de sokkal hitelesebb, terjedelmesebb volt. Sőt, ott megtudhattuk, hogy szaporodtak a tüntetők városai is, a végén 11 lett. De az is kiderült, hogy Londonból, Názeretből, New Yorkból, Erdélyből, Német- és Franciaországból, Szlovákiából, szóval fölsorolhatatlan, hogy mennyi helyről követték az eseményeket külföldről is. Ez fontos - gondolom - mert itt már nem lehet "függöny" alatt tartani a történéseket. Ott van hiányérzetem, vagy egyet nem értésem a tüntetés szervezőivel, hogy az a 17-e körüli nap, még soká van nagyon. Én úgy érzem, hogy addig kell ütni a vasat míg meleg, nem szabadna hagyni kihülni. Persze nem értek hozzá, lehet, hogy nekik van igazuk? Jó volt, hogy most már volt politikai felhangja is a tüntetésnek. De mégis jónak tartom, hogy a pártok - mint pártok - kimaradtak ebből, csak csendben a tömegben voltak, s nem akartak kitűnni. Talán ez jót tesz a létszámnak is, mert most nem mondhatják azok, akik nem mentek el szavazni, hogy nem volt hová, kire tenni az X-et. Persze, tudom, hogy változtatni igazán csak a pártok tudnak formailag. Abban reménykedek, hogy majd ez a sok - sok "civil" mégis majd erre is rájön, s majd beáll valamelyik párt mögé. Már csak azért is, mert ugye törvényesen csak így lehet váltani. Persze ehhez az is kell, hogy legyen perspektíva valaki spejzában, hogy mit tenne, ha....??? Ezt egy fontos kérdésnek érzem, mert enélkül csak káosz, s ne soroljam hová vezethet a dolog. Az egy nagyon jó ötlet volt, hogy úgymond megszólalhatott nálatok a "nép":) Remélem nem csak egy szelepnek tekintik, ahol a gőzt kifújhatják. Szóval nektek, a most tüntetőknek is csak sok sikert, megfontoltságot és kitartást kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben ne reménykedj, hogy "majd beállnak valamelyik párt mögé". Egyrészt mert ha akartak volna akkor már a választásokon megtehették volna, másrészt meg ugyan melyik párt mögé állnának szerinted? Van olyan párt melyik nem kollaborál Orbánékkal?
      Egyet tudok, de az kicsi.
      Én inkább azt remélem, hogy a háttérben alakul egy átmeneti egységkormány akik kivezeti az országot ebből a helyzetből és aztán kb fél év múlva lehet új választásokat tartani.

      Törlés
  6. Nagy örömmel olvastam Gábor beszámolóját és meglátásait.
    Mintha kikelt volna az augusztus 8.-i vetés!
    Világra szóló mutatvány lenne egy téli (be)takarítás.

    Egyben a szervezőknek és az érdeklődőknek ajánlok két hasznos --akár szellemi muníciót is jelentő gondolatsort. http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alkotmanyos_jogunk_torvenyt_szegni_interju_voros_imre_volt_alkotmanybiroval_jogaszprofesszorral
    http://www.pupublogja.hu/
    (a másodikból elsősorban az utolsó posztot)

    VálaszTörlés
  7. Melyik párt lehetne alternatíva ma Magyarországon? Egyik sem és elmehet az összes politikus a búsba. Két kamarás parlament vissza hívható képviselőkkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Diktatúrák végén általában lusztrációs törvényt hoznak, így felesleges azon gondolkozni, melyik párt az alternatíva. Ez kellett volna '89-ben is.

      Törlés
  8. Tudjunk,hogy persze, sem-sem elfogadjunk Orbán-diktatúrát !!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés